Υδροκήλη

Τι είναι η υδροκήλη

 

Η μεγάλη συσσώρευση υγρού στο όσχεο καλείται υδροκήλη. Η συσσώρευση αυτή γίνεται σε μια προσχηματισμένη κοιλότητα που περιβάλλει τους όρχεις και φυσιολογικά περιέχει μικρή ποσότητα υγρού, η οποία προστατεύει τους όρχεις σαν μαξιλάρι. Όταν για διάφορους λόγους (φλεγμονές, κακώσεις, όγκοι, χειρουργικές επεμβάσεις) η ποσότητα αυτή αυξηθεί σημαντικά τότε εγκαθίσταται η υδροκήλη.

Όταν εγκαθίσταται η υδροκήλη  διογκώνεται βαθμιαία το όσχεο, το δέρμα χάνει τη ρυτίδωση του και φαίνεται τεντωμένο και γυαλιστερό, τότε  ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται βάρος, τράβηγμα, πόνο ή να δυσκολεύεται να καθίσει.

Η διάγνωση της υδροκήλης τίθεται με την κλινική εξέταση, την διαφανοσκόπηση αλλά το υπερηχογράφημα οσχέου είναι η εξέταση εκείνη που επιβεβαιώνει τη διάγνωση της υδροκήλης και δίνει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα του περιεχομένου αλλά και με την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται ο όρχις. Γι’αυτό το λόγο,αν παρατηρήσετε παρόμοια συμπτώματα,επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Η θεραπεία της υδροκήλης είναι πάντα η χειρουργική, όπως επισημαίνει ο κος Σταύρος Τσιριγωτάκης, αφού  η απλή αναρρόφηση του υγρού δεν ενδείκνυται, αφού αυτό ξανασχηματίζεται σύντομα.

 

Η χειρουργική επέμβαση που εκτελείται είναι μικρής διάρκειας και μπορεί να διενεργηθεί χωρίς γενική αναισθησία. Ο ασθενής εξέρχεται το αργότερο σε 24 ώρες (συνήθως μετά από 5-6 ώρες) δεν έχει καθόλου πόνο και επανέρχεται άμεσα σε όλες τις δραστηριότητές του.

 

Συνηθισμένη πρακτική του χειρουργού Σταύρου Τσιριγωτάκη είναι η αποστολή του υγρού της υδροκήλης για κυτταρολογική εξέταση αλλά και μέρος του χιτώνα του όρχι για ιστολογική εξέταση, αφού υπάρχει μικρή πιθανότητα συνύπαρξης καρκίνου.

Pin It on Pinterest