Ενημέρωση για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού

Ενημέρωση για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού

Αξιολογότατη η ημερίδα ενημέρωσης για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού, την οποία διοργάνωσε η Φωνή των Πειραιωτών, τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

 

Επρόκειτο για μία άρτια καθ’ όλα παρουσίαση, αφού οι συντελεστές της ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα μίλησαν απλά και κατανοητά, για να τους καταλάβουμε όλοι και να πεισθούμε – γυναίκες και άνδρες – ότι στο χέρι μας είναι να ξεπεράσουμε τον φόβο μέσα την πρόληψη και με τις κατάλληλες εξετάσεις.

 

Την ημερίδα παρουσίασε η Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μαρία Μπουκουβάλα, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Πλατανησιώτης. Ο Δικηγόρος και Οικονομολόγος κ. Ηλίας Σκαφιδάς επεσήμανε την Αστική Ευθύνη που έχουν οι γιατροί κατά τις επαφές τους με τους ασθενείς, ιδιαίτερα με εκείνους που υποβάλλονται σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ο καρκίνος.

DSC08459

Προσκεκλημένοι ήταν γιατροί από την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, οι οποίοι μίλησαν ο καθ’ ένας από την δική του ειδικότητα για τον καρκίνο του μαστού.

 

Ο χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης αναφερόμενος στην επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού, είπε ότι ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου μία στις 8 γυναίκες (στις ανεπτυγμένες χώρες) και ότι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι το γυναικείο φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, το μεγαλύτερο ύψος, η υψηλής πυκνότητας μαστογραφία, η πρώιμη ηλικία εμμηναρχής, η καθυστερημένη ηλικία εμμηνόπαυσης, η ατεκνία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενείς πρώτου βαθμού και η ύπαρξη ορισμένων γονιδίων.

 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γυναικολόγος-Χειρουργός, Μαστολόγος-Ογκολόγος και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον καρκίνο και τα Κέντρα μαστού στην Ε.Ε, παρουσίασε τις διαγνωστικές εξετάσεις, μαστογραφίες, υπερηχογραφήματα και ψηφιακές μαστογραφίες από μηχανήματα με δυνατότητα Τομοσύνθεσης, η οποία βοηθά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και στην καλύτερη ανάλυση των ψευδώς θετικών ευρημάτων. Τόνισε κάθε πότε πρέπει να γίνονται και συνέστησε συνεπή παρακολούθηση των γυναικών από τους εξειδικευμένους ιατρούς. Μάλιστα επεσήμανε και την αυτοψηλάφιση ανδρών και γυναικών, ώστε αν υπάρχει κάτι, αυτό να προληφθεί εν τη γενέσει του. Έδειξε και πολλές διαφάνειες σχετικές με τη χειρουργική αντιμετώπιση και τις θεραπευτικές επιλογές, κάθε μια από τις οποίες έχει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της και ανέφερε πως ο χειρουργός οφείλει να τις εξηγήσει αναλυτικά στην ασθενή πριν από την επέμβαση.

DSC08483

Κατόπιν η κ. Νεκταρία Λαμπρινάκη, πλαστικός χειρουργός από το Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής «Άρτιον» μίλησε για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή. «Η επανόρθωση του μαστού μετά την μαστεκτομή είναι απαραίτητη», τόνισε «αν σκεφτεί κανείς τον μόνιμο ακρωτηριασμό και τα ψυχολογικά, κοινωνικά και εμφανισιακά προβλήματα που δημιουργεί η επέμβαση αυτή». Έδειξε σε διαφάνειες τις μεθόδους αποκατάστασης και διαβεβαίωσε για τη δυνατότητα της απόκτησης ενός συμμετρικού στήθους.

 

Και βέβαια δεν έλειπε από την επιστημονική ομάδα και η ψυχολογική υποστήριξη. Η κ. Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο μαστού «Έλλη Λαμπέτη» της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, τόνισε πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και ότι το Κέντρο παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στα μέλη των οικογενειών τους.

 

Ελπίδα για ζωή διέπνεε την ημερίδα και όχι φόβος για τον καρκίνο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα λέγαμε όσοι την παρακολουθήσαμε και θερμά συγχαρητήρια στη Φωνή των Πειραιωτών που διοργάνωσε μια τέτοια ημερίδα, η οποία αφορά γυναίκες και άνδρες.

 

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων, τους κυρίους και τις κυρίες, Πόπη Δικαίου – Κοσσυφάκη. Γιάννη και Κώστα Ανδρέογλου, Γιάννη Ηλία, Ντίνα Τρουπιώτη, Κώστα Βενετσάνο, Παναγιώτη Πρεδάρη, Θανάση Γαλάτη, Ευτυχία Βαρώνη, Βασιλική και Κέρυ Μακρογαμβράκη, Γεωργία Ματσούκα, Ελένη και Μανώλη Γιανναδάκη, Χαράλαμπο Ψαρρό, Μάρθα Κάππου, Μαρία Οικονόμου, Μιχάλη Γκολέμη, Χρήστο Παναγόπουλο, Ζήσιμο Δημακόπουλο, χριστοφή Ευμορφία, Μιχάλη Παπαγεωργίου, Βασίλη Παρτσινέβελο, Σταύρο Τζώρτζο, Μωϋσή Αμπραχαμιάν.

Μαρία Ν. Ταστσόγλου – fonipeiraioton.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)