Παθήσεις Κύστης Κόκυγος

kysth kokkygos

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο αποτελεί ένα επίκαιρο θέμα υγείας αλλά έχει περιγραφεί εδώ και 2 περίπου αιώνες από τον Herbert Mayo. Ονομάσθηκε ακόμα και “νόσος Jeep” επειδή κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί αμερικανοί στρατιώτες, ιδιαίτερα οδηγοί, που οδηγούσαν αρκετές ώρες σε δύσβατες  περιοχές νοσηλεύθηκαν εξαιτίας αυτής της πάθησης.

Είναι η συνηθέστερη πάθηση της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδόριου ιστού, η οποία δημιουργείται είτε από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα είτε από την αναδίπλωση του εξωδέρματος μέσα στο φυσιολογικό δέρμα της μεσογλουτιαίας σχισμής. Πολλές φορές βλέπουμε το ιεροκοκκυγικό  εντύπωμα ή βoθρίο στο πάνω μέρος της μεσογλουτιαίας σχισμής, που φαίνεται σαν μια μικρή τρύπα η οποία στην ουσία είναι η αναδίπλωση του δέρματος. Στην οξεία της φάση (όταν δηλαδή η κύστη κόκκυγα έχει φλεγμονή) παρουσιάζεται σαν απόστημα ενώ στην χρόνια φάση σαν συρίγγιο που το δερματικό της στόμιο είναι στην μεσογλουτιαία σχισμή ή κοντά  σε αυτήν.

aposthma-syrigio Aposthma syrigio

 

 

 

 

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από μια μικρή “φουσκίτσα” έως μια μεγάλη επώδυνη μάζα, που συνήθως παράγει υγρά, διαυγή ή θολά,  με πρόσμιξη αίματος. Όταν υπάρχει φλεγμονή η περιοχή παρουσιάζει ερυθρότητα, είναι επώδυνη και ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό ή κακουχία.

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση της κύστης και των συνοδών συριγγίων. Όταν η κύστη κόκκυγα έχει διαπυηθεί και η φλεγμονή έχει μεγάλη έκταση συνήθως γίνεται διάνοιξη για να υποχωρήσει άμεσα ο πόνος και σε δεύτερο χρόνο αφαιρείται η κύστη. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί το μεγάλο εγχειρητικό τραύμα το οποίο θα ταλαιπωρήσει τον ασθενή μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Υπάρχουν 3 τύποι χειρουργικής επέμβασης:

1) η κλειστή μέθοδος με ποσοστά υποτροπής από 10-30%,

2) η ημίκλειστη μέθοδος και

3) η ανοικτή μέθοδος, με πιθανότητα υποτροπής 3%.

Με όλες τις μεθόδους αφαιρείται η κύστη -με τη χρήση ειδικευμένου εξοπλισμού- καθώς και τα συρίγγια, αφού προηγουμένως αυτά έχουν χαρτογραφηθεί με συριγγογραφία για να υπάρχει η βεβαιότητα αφαίρεσης ολόκληρου του συριγγίου.

Το κάτω όριο της εκτομής είναι ο κόκκυγας (γιατί μόνο τότε υπάρχει ασφάλεια πλήρους αφαίρεσης της κύστης,κάτι το οποίο φαίνεται στην πρώτη αλλαγή που γίνεται). Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF, η οποία πλεονεκτεί της χρήσης των παλαιών τύπου laser, διότι δεν κάνει έγκαυμα αλλά βρασμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ασθενής να μην χρειάζεται παυσίπονα από την 1η κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση και να έχει ταχύτερη επούλωση.

 

 

Laser FiLaC
Laser FiLaC για κύστη κόκκυγα

 

 

 

 

Όσον αφορά το κλείσιμο (κλειστή ή ημίκλειστη μέθοδος) του τραύματος ή όχι (ανοιχτή μέθοδος), η ανοικτή κρίνεται καλύτερη, εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής υποτροπής, υπό την προϋπόθεση της τακτικής παρακολούθησης του τραύματος και την εφαρμογή των

 

μετεγχειρητικών οδηγιών μας από τον ασθενή. Ο χειρουργημένος ασθενής πρέπει να προσέρχεται για αλλαγές του τραύματος τις πρώτες 10-15 μέρες, οι  οποίες γίνονται από τον ίδιο τον χειρουργό. Χωρίς να φείδονται  κόπου, ο κος Τσιριγωτάκης αλλά και οι συνεργάτες του, κάνουν τις αλλαγές τραύματος και  αργίες ή Σαββατοκύριακα, αφού αυτό απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους ασθενείς, ποτέ δεν προτρέπουν τον ασθενή να απευθυνθεί στον γιατρό του ταμείου του για να αποφύγουν οι ίδιοι την διαδικασία των   αλλαγών.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΑΣ.

ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ     ΣΑΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΜΕΝΟΙ,  ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Ή ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ                                           ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ?

ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ LASER FiLaC, ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

 

Το τελευταίο διάστημα η ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης κόκκυγα με την χρήση laser, βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, υποστηρίζει ο κος Τσιριγωτάκης. Το laser αυτό είναι νέας γενιάς και δεν έχει σχέση με τα παλαιότερα laser, μέσω των οποίων “κόβαμε”τους ιστούς. Το laser FiLaC καταστρέφει την κύστη,μέσω φωτοπηξίας, αλλά και  όλα τα συρίγγια που υπάρχουν και τα θεραπεύει μέσω εξάχνωσης.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ασύγκριτα:

  • Δεν υπάρχει πόνος.
  • Δεν υπάρχει τραυματική κοιλότητα.
  • Ο ασθενής μπορεί να καθήσει λίγο μετά την επέμβαση.
  • Εξέρχεται απο την κλινική λίγο μετά την επέμβαση.
  • Απο την επομένη επανέρχεται πληρως σε όλες τις δραστηριότητες του.
  • Πολύ γρήγορα κάνει μπάνιο σπίτι του με αφρόλουτρο αλλά και στη θάλασσα (μέσα σε 4-5 ημέρες).
  • Η μόνη ενόχληση που μπορεί να νοιώθει ειναι ενα αίσθημα βάρους στην περιοχή της επέμβασης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ   ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

xeirourghmenos me kysth kokkyga

 

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να επιλεγεί ο ασθενής από τον χειρουργό  Σταύρο Τσιριγωτάκη και να είναι κατάλληλος για τη θεραπεία με το laser FiLaC και η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο χειρουργός να είναι εξειδικευμένος και εξοικειωμένος με τη χρήση της νέας τεχνολογίας laser. Ο κος Τσιριγωτάκης είναι από τους πρώτους χειρουργούς που εξειδικεύτηκε στην χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας laser. Μετέβη στο νοσοκομείο Marien στο Witten της Γερμανίας, που είναι το καλύτερο κέντρο εφαρμογής Laser της Biolitec, όπου και εξειδικεύτηκε σε αυτή τη νέα και επαναστατική τεχνική.

Eίναι σημαντικό το γεγονός ότι ο ασθενής κάνει πολύ σύντομα μπάνιο, ακόμη και στη θάλασσα, όπως επισημαίνει ο κος Τσιριγωτάκης και δεν εμποδίζεται καθόλου στο να συνεχίσει όλες του τις δραστηριότητες από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Στο οικονομικό κόστος, συμπεριλαμβάνονται τα πάντα. Δεν επιβαρύνεστε με κόστος για τις αλλαγές που υποχρεωτικά θα γίνουν, ακόμη και όταν σας χειρουργήσουμε με κάποια από τις κλασσικές μεθόδους, όπου εκεί οι αλλαγές είναι αρκετές. Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας στο θέμα του κόστους, την σημασία που έχει η ταχεία ανάρρωση και επάνοδος στην εργασία, όπως επίσης και οι χαμένες ώρες από τις αλλαγές τραύματος που θα χρειαστείτε, αν δεν είναι προγραμματισμένες και είσαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνετε στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων. Δεν θα έχετε απώλεια εισοδήματος, αφού τα πάντα θα είναι προγραμματισμένα, με βάση της δικής σας διαθεσιμότητας και του δικού μας καθημερινού προγράμματος.