Τι είναι οι κιρσοί;
Κιρσός είναι η διάταση και ανεπάρκεια μιας επιφανειακής φλέβας των κάτω άκρων. Οι βαλβίδες που έχουν οι φλέβες ανεπαρκούν και η ροή του αίματος αντί να γίνεται από τα κάτω άκρα προς την καρδιά γίνεται αντίθετα (παλινδρόμηση).
Προκαλείται έτσι στάση του αίματος στα κάτω άκρα, διάταση των φλεβών και ελικοειδής πορεία χαρακτηριστική των κιρσών.
Τι συμπτώματα προκαλούν;
Συνήθη συμπτώματα είναι το βάρος, το πρήξιμο, η φαγούρα και οι νυκτερινές κράμπες. Σε προχωρημένα στάδια ένας κιρσός μπορεί να πάθει επιπολής φλεβική θρόμβωση.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Λόγω της επιφανειακής τους θέσης στο δέρμα των κάτω άκρων οι κιρσοί γίνονται εύκολα αντιληπτοί απο τον ασθενή. Ο αγγειοχειρουργός με την αντικειμενική εξέταση μπορεί να διακρίνει το είδος και την έκταση της φλεβικής ανεπάρκειας. Συνήθως για τη διάγνωση χρειάζεται η εκτέλεση μιας έγχρωμης υπερηχογραφίας (Triplex) με την οποία θα εντοπισθούν τα σημεία της βαλβιδικής ανεπάρκειας.
Μικρά τριχοειδή αγγεία του δέρματος ονομάζονται ευρυαγγείες ή τηλαγγειεκτασίες και δεν πρέπει να συγχέονται με τους κιρσούς. Πολλές φορές συνδέονται μέσω διατιτραινουσών φλεβών με τα κύρια φλεβικά στελέχη και γιαυτό είναι αναγκαίος ο έλεγχος τους με έγχρωμη υπερηχογραφία (Triplex) η φορητό Doppler.
Η έγχρωμη υπερηχογραφία έχει κυρίως ένδειξη στην διάγνωση των κιρσών, οπου δείχνει τα σημεία της βαλβιδικής ανεπάρκειας και τις ανατομικές παραλλαγές του κιρσού. Η εξέταση γίνεται συνήθως σε όρθια θέση και ο αγγειοχειρουργός μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια την έκταση και τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.
Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι ως γνωστόν το αίμα φεύγει από την καρδιά διά μέσου των αρτηριών και επιστρέφει σε αυτή διά μέσου των φλεβών.Η επιστροφή αυτή του αίματος από τα κάτω άκρα μπορεί να κωλύεται, όταν κάποιος ευμεγέθης όγκος στη κοιλιά πιέζει τις φλέβες εκείνες που είναι υπεύθυνες για την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κος Τσιριγωτάκης στη διερεύνηση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών,συστήνει πάντα στους ασθενείς του να προβούν στη διενέργεια ένός υπερηχογραφηματος στην κοιλιακή χώρα,για τον αποκλεισμό αυτής της πιθανότητας.
Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης είναι μέλος της ελληνικής φλεβολογικής εταιρείας (HPHS.GR).