Φίμωση – Βραχύς Χάλινος

Φίμωση είναι η συγγενής ή επίκτητη στένωση της ακροποσθίας (του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο, κεφαλή του πέους), με συνέπεια την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου όταν τραβιέται η ακροποσθία προς τη βάση του πέους.

Στην κανονική κατάσταση, αυτό πρέπει να είναι εφικτό στη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου έτους της ζωής. Στα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης βαλανοποσθίτιδων, συνεπεία της αδυναμίας απομάκρυνσης του σμήγματος (βαλανοποσθικές συμφύσεις) ή και ουρολοιμώξεων. Η οδηγία του χειρουργού Σταύρου Τσιριγωτάκη προς τις μητέρες ειναι να πλένουν καθημερινά τα γεννητικά όργανα των παιδιών τους, προσπαθώντας να αποκαλύπτουν τη βάλανο(κεφάλι) του πέους, ασκώντας ήπια έλξη της ακροποσθίας(πετσάκι) προς τη βάση του πέους. Η πλέον ενδεδειγμένη εγχειρητική αποκατάσταση είναι η πλαστική της ακροποσθίας, που επιτρέπει την άνετη αποκάλυψη της βαλάνου, αλλά παράλληλα διατηρεί την ακροποσθία, που προστατεύει την βάλανο. Η περιτομή διενεργείται κυρίως για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για λόγους υγιεινής.

Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης εκτελεί αυτή την επέμβαση, σε βάση εξωτερικού ασθενούς δηλαδή χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς, υπό τοπική αναισθησία συνήθως, με τη χρήση laser ή RF(ραδιοσυχνοτήτων), η οποία είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή, ο οποίος μπορεί να εξέλθει αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους ασθενείς τουλάχιστον, να γνωρίζουν ότι ο κος Τσιριγωτάκης αποστέλλει το τμήμα της ακροποσθίας που αφαιρεί,για ιστολογική εξέταση, προς αποκλεισμό οποιασδήποτε δυσάρεστης πιθανότητας.

Η φίμωση των ενηλίκων είναι μία κατάσταση που χρήζει αντιμετώπισης, διότι από την μία πλευρά δημιουργεί προβλήματα σεξουαλικής φύσεως και είναι αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου και από την άλλη πλευρά πέραν των κινδύνων αναπτύξεως καρκινωμάτων στο πέος μπορεί να συμβεί και η παραφίμωση κατά την οποία το στενεμένο δέρμα και στην φάση στύσης κατέρχεται προς την στεφανιαία αύλακα της βαλάνου και λόγω του οιδήματος μπορεί είναι αδύνατη σχεδόν η ανάταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πέους, αν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία.