Αδυναμία κατάποσης – Ενδοσκοπική γαστροστομία PEG

gastrostomia diadermikh

Είναι αρκετοί ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα σίτισης είτε λόγω αδυναμίας κατάποσης, (εγκεφαλικό επεισόδιο) είτε λόγω προβλημάτων του φάρυγγα, του οισοφάγου ή του στομάχου ή για άλλους λόγους. Η λύση γι αυτούς τους ασθενείς ήταν η τοποθέτηση ενός σωλήνα (Levin) από την μύτη μέσα στο στομάχι, μέσω του οποίου διοχετεύεται η τροφή σε αυτό, η άλλη λύση ήταν η διενέργεια επέμβασης για δημιουργία γαστροστομίας.

 

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία, η οποία έβαλε τέλος στα προβλήματα των προηγούμενων μεθόδων. Η μεν επέμβαση γαστροστομίας έχει τα προβλήματα και τους κινδύνους που μπορεί να έχει μία οποιαδήποτε επέμβαση και για τη διενέργεια της απαιτείται η χορήγηση αναισθησίας, ενώ η τοποθέτηση του levin αφενός δεν είναι ευχάριστα ανεκτή από τον ασθενή, αφετέρου μπορεί να χρειάζεται συχνά αντικατάσταση, ή  ο ασθενής να κάνει συχνά επιπλοκές λόγω εισρόφησης γαστρικού περιεχομένου.

Ο κος Τσιριγωτάκης με τον συνεργάτη του γαστρεντερολόγο τοποθετούν τον καθετήρα γαστροστομίας διαδερμικά ενδοσκοπικά, χωρίς να χρειάζεται χορήγηση αναισθησίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς. Ο ασθενής προσέρχεται στην κλινική είτε με την βοήθεια των συγγενών του ή με το ασθενοφόρο της κλινικής, κάνει τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο, στη συνέχεια γίνεται η ενδοσκοπική γαστροστομία και σε λίγες ώρες επιστρέφει σπίτι του, με τον ίδιο τρόπο και ουσιαστικά μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία του με την γνωστή τοποθέτηση και επανατοποθέτηση και τις συχνές επιπλοκές του levin. Το όφελος για τον ασθενή είναι τεράστιο, τόσο για την ποιότητα της ζωής του όσο και οικονομικό ταυτόχρονα.

Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG)

Τι είναι η γαστροστομία PEG;

Η PEG είναι η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία, μια διαδικασία στην οποία ένας εύκαμπτος σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται από το δέρμα, διά του κοιλιακού τοιχώματος, μέσα στο στομάχι. Η PEG επιτρέπει τη διατροφή, με υγρά και / ή φάρμακα, παρακάμπτοντας το στόμα και τον οισοφάγο. Αυτές οι οδηγίες του κου Σταύρου Τσιριγωτάκη,θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την διαδικασία – πώς γίνεται, πώς μπορεί να βοηθήσει, και ποιες παρενέργειες μπορεί να βιώσετε.

Πώς γίνεται η γαστροστομία PEG;

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται ενδοσκόπιο(γαστροσκόπιο) για να καθοδηγήσει τη δημιουργία ενός μικρού ανοίγματος στο δέρμα στην άνω κοιλιακή χώρα και απευθείας μέσω αυτού του ανοίγματος να τοποθετήσει ένα καθετήρα τροφοδοσίας απευθείας από το δέρμα στο στομάχι. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο γιατρό να τοποθετήσει και να εξασφαλίσει ένα σωλήνα σίτισης στο στομάχι, δια μέσου του μικρού ανοίγματος στο δέρμα. Οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ηρεμιστικό και τοπική αναισθησία, και ένα αντιβιοτικό ενδοφλεβίως πριν από τη διαδικασία. Οι ασθενείς μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στο σπίτι την ημέρα της διαδικασίας ή την επόμενη ημέρα.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από μια PEG;

Ο κος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι αυτοί που μπορούν να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία είναι οι ασθενείς εκείνοι που έχουν δυσκολία στην κατάποση, προβλήματα με την όρεξή τους ή αδυναμία να λάβουν επαρκή διατροφή από το στόμα.

Πώς θα πρέπει να φροντίζω το σωλήνα PEG;

Ένας επίδεσμος θα τοποθετηθεί γύρω από τον καθετήρα μετά την επέμβαση. Αυτός ο επίδεσμος αφαιρείται συνήθως μετά από μία ή δύο ημέρες. Μετά από αυτό θα πρέπει να καθαρίζετε την περιοχή μία φορά την ημέρα με αραιωμένο σαπούνι και νερό και να φροντιζετε να είναι στεγνή η περιοχή, μεταξύ των καθαρισμών. Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητος κάποιος ειδικός επίδεσμος.

Πώς δίνεται η τροφή; Μπορώ ακόμα να φάω και να πιώ;

Εξειδικευμένη διατροφή σε ρευστή μορφή, καθώς και υγρά, δίνονται μέσω του σωλήνα PEG,όπως θα σας εξηγήσει ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης. Εάν ο σωλήνας PEG τοποθετείται λόγω της δυσκολίας στην κατάποση (π.χ., μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο), θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την λήψη τροφής από το στόμα. Παρά το γεγονός ότι μερικοί ασθενείς με PEG μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε ή να πίνουν μετά τη διαδικασία, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και πρέπει να το συζητήσουν με το γιατρό τους.

Υπάρχουν επιπλοκές από την τοποθέτηση PEG;

Λόγω της υψηλής εξειδίκευσης και του μεγάλου αριθμού των περιστατικών που έχει εφαρμόσει την PEG ο κος Τσιριγωτάκης, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και σχεδόν ανύπαρκτες.

Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της PEG, διαρροή του περιεχομένου του στομάχου γύρω από την περιοχή του σωλήνα, και εκτόπιση ή δυσλειτουργία του σωλήνα. Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν μόλυνση του σημείου PEG, αναρρόφηση (εισπνοή του γαστρικού περιεχομένου στους πνεύμονες), αιμορραγία και διάτρηση (μία ανεπιθύμητη τρύπα στο τοίχωμα του εντέρου). Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης θα σας περιγράψει, με ακρίβεια και σαφήνεια τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια πιθανή επιπλοκή.

Πόσο διάστημα διατηρούνται αυτοί οι καθετήρες; Πώς γίνεται η αφαίρεση τους;

Η διατήρηση των καθετήρων PEG μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, όπως αναφέρει ο κος Τσιριγωτάκης, αλλά και όλη η διεθνής βιβλιογραφία. Ωστόσο, επειδή μπορεί να σπάσει ή να φράξει όταν υπάρχει γιά παρατεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί. Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης μπορεί εύκολα να αφαιρέσει ή να αντικαταστήσει ένα σωλήνα χωρίς ηρεμιστικά ή αναισθησία, αν και ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την καταστολή και την ενδοσκόπηση, σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο γιατρός θα αφαιρέσει το σωλήνα και είτε θα εισάγει ένα νέο σωλήνα ή θα αφήσει το άνοιγμα στο δέρμα ελεύθερο εάν δεν απαιτείται αντικατάσταση. Το άνοιγμα της PEG θα κλείσει γρήγορα αφού αφαιρεθεί ο σωλήνας.

Βιοψία Κροταφικής Αρτηρίας

Πολλές φορές ζητείται από τον παθολόγο, να υποβληθεί ο ασθενής σε βιοψία κροταφικής αρτηρίας(αφαίρεση ενός τμήματος της αρτηρίας που βρίσκεται επιφανειακά στον κρόταφο).

Κρανιακή αρτηρίτιδα, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, κεφαλαλγία Horton.

Χρόνια φλεγμονή των μεγάλων και μέσου μεγέθους αρτηριών, που προσβάλλει συνήθως τα αγγεία του κρανίου κι εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους.

Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Η πάθηση «προτιμάει» να προσβάλλει αγγεία που έχουν ελαστικό χιτώνα, ειδικότερα δε, τις αρτηρίες του κρανίου, ενώ μπορεί να προσβληθούν επίσης τμήματα της αορτής, οι στεφανιαίες αρτηρίες και άλλες περιφερικές αρτηρίες. Δεν προσβάλλονται φλέβες. Η φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων λέγεται «κοκκιωματώδης ή γιγαντοκυτταρική», λόγω των γιγαντοκυττάρων που επικρατούν στην ιστολογική εικόνα. Αποτέλεσμα είναι η πάχυνση του τοιχώματος και η στένωση του αυλού των αρτηριών. Προσβάλλονται άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, με συχνότητα 1/1000 και γυναίκες σε διπλάσια συχνότητα από τους άντρες. Υπάρχει γενετική προδιάθεση. Τα τέκνα πασχόντων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από τη νόσο. Επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής, έχουν οι πάσχοντες από ρευματική πολυμυαλγία.

Ο κος Τσιριγωτάκης εκτελεί την βιοψία με τοπική αναισθησία, σε βάση εξωτερικού ασθενούς, αφαιρώντας τμήμα 3-5cm της συγκεκριμένης αρτηρίας. Μερικές φορές όμως όταν τα συμπτώματα είναι ισχυρά και η βιοψία αρνητική, είναι επιβεβλημένο να γίνει βιοψία και της αρτηρίας από την άλλη πλευρά του, πάντα όμως η οδηγία του χειρουργού Σταύρου Τσιριγωτάκη, προς τον παθολόγο-ανατόμο είναι να γίνονται πολλές τομές στο υλικό για την επιβεβαίωση της νόσου.