Νόσοι ρευματολογικές-βιοψία κροταφικής αρτηρίας

[et_pb_section admin_label=»section» transparent_background=»off» background_color=»#0d0051″ allow_player_pause=»off» inner_shadow=»off» parallax=»off» parallax_method=»off» padding_mobile=»off» make_fullwidth=»off» use_custom_width=»off» width_unit=»on» make_equal=»off» use_custom_gutter=»off»][et_pb_row admin_label=»row» make_fullwidth=»off» use_custom_width=»off» width_unit=»on» use_custom_gutter=»off» padding_mobile=»off» background_color=»#0d0051″ allow_player_pause=»off» parallax=»off» parallax_method=»off» make_equal=»off» parallax_1=»off» parallax_method_1=»off» column_padding_mobile=»on»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_image admin_label=»Εικόνα» src=»https://tsirigotakis.gr/wp-content/uploads/2015/08/biopsiakrotafikisartiriaa.jpg» show_in_lightbox=»off» url_new_window=»off» use_overlay=»off» animation=»left» sticky=»off» align=»center» force_fullwidth=»off» always_center_on_mobile=»on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»row» make_fullwidth=»off» use_custom_width=»off» width_unit=»on» use_custom_gutter=»off» padding_mobile=»off» background_color=»#0d0051″ allow_player_pause=»off» parallax=»off» parallax_method=»off» make_equal=»off» parallax_1=»off» parallax_method_1=»off» column_padding_mobile=»on»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Κείμενο» background_layout=»dark» text_orientation=»center» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»]

Βιοψία Κροταφικής Αρτηρίας

Πολλές φορές ζητείται από τον παθολόγο, να υποβληθεί ο ασθενής σε βιοψία κροταφικής αρτηρίας(αφαίρεση ενός τμήματος της αρτηρίας που βρίσκεται επιφανειακά στον κρόταφο).

Κρανιακή αρτηρίτιδα, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, κεφαλαλγία Horton.

Χρόνια φλεγμονή των μεγάλων και μέσου μεγέθους αρτηριών, που προσβάλλει συνήθως τα αγγεία του κρανίου κι εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους.

Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Η πάθηση «προτιμάει» να προσβάλλει αγγεία που έχουν ελαστικό χιτώνα, ειδικότερα δε, τις αρτηρίες του κρανίου, ενώ μπορεί να προσβληθούν επίσης τμήματα της αορτής, οι στεφανιαίες αρτηρίες και άλλες περιφερικές αρτηρίες. Δεν προσβάλλονται φλέβες. Η φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων λέγεται «κοκκιωματώδης ή γιγαντοκυτταρική», λόγω των γιγαντοκυττάρων που επικρατούν στην ιστολογική εικόνα. Αποτέλεσμα είναι η πάχυνση του τοιχώματος και η στένωση του αυλού των αρτηριών. Προσβάλλονται άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, με συχνότητα 1/1000 και γυναίκες σε διπλάσια συχνότητα από τους άντρες. Υπάρχει γενετική προδιάθεση. Τα τέκνα πασχόντων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από τη νόσο. Επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής, έχουν οι πάσχοντες από ρευματική πολυμυαλγία.

Ο κος Τσιριγωτάκης εκτελεί την βιοψία με τοπική αναισθησία,σε βάση εξωτερικού ασθενούς,αφαιρώντας τμήμα 3-5cm της συγκεκριμένης αρτηρίας.Μερικές φορές όμως όταν τα συμπτώματα είναι ισχυρά και η βιοψία αρνητική,είναι επιβεβλημένο να γίνει βιοψία και της αρτηρίας από την άλλη πλευρά του,πάντα όμως η οδηγία του χειρουργού Σταύρου Τσιριγωτάκη,προς τον παθολόγο-ανατόμο είναι να γίνονται πολλές τομές στο υλικό για την επιβεβαίωση της νόσου.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Pin It on Pinterest