Σταύρος Τσιριγωτάκης – οι καρδιακές προσβολές είναι όλο και συχνότερες στις νέες γυναίκες

καρδιακή προσβολή

Σταύρος Τσιριγωτάκης – οι καρδιακές προσβολές είναι όλο και συχνότερες στις νέες γυναίκες

Καρδιακή προσβολή στις νέες γυναίκες

Νέα έρευνα βρίσκει μια ανησυχητική τάση για την αύξηση εμφάνισης καρδιακών προσβολών τις τελευταίες δεκαετίες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νεαρές γυναίκες είναι πιο πιθανό, να χρειάζονται νοσηλεία για καρδιακές προσβολές, παρά οι νέοι άνδρες, καθώς και να αναπτύξουν άλλες καρδιομεταβολικές παθήσεις.

καρδιακή προσβολή

Καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ένας όρος που καλύπτει διάφορους τύπους παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της σταφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου κ.ά. και προκαλούν 1 στους 3 θανάτους στις ΗΠΑ.

Επίσης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν 836.546 θανάτους ετησίως, αποτελώντας έτσι τον “πιο συχνό δολοφόνο, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών” στις ΗΠΑ.

“Παραδοσιακά, η στεφανιαία νόσο θεωρείται ασθένεια του άνδρα, έτσι οι γυναίκες που έρχονται στο τμήμα επειγόντων, με πόνο στο στήθος μπορεί να μην θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου”, αναφέρει η μελέτη.

Επίσης, τα συμπτώματα εμφάνισης της καρδιακής προσβολής είναι διαφορετικά στους άνδρες και τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άτυπα συμπτώματα σε σχέση με τους άνδρες και η καρδιακή προσβολή τους είναι πιθανότερο να μην διαγνωστεί ».

Η Δρ Ileana L. Piña, καρδιολόγος και καθηγητής της ιατρικής και της επιδημιολογίας στο ιατρικό κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, λέει: ‘’o υπ’ αριθμόν 1 δολοφόνος των γυναικών δεν είναι ο καρκίνος του μαστού ή της μήτρας, αλλά η καρδιακή νόσος και μέχρι να του δώσουμε τη σημασία που πρέπει…αυτή η αύξηση θα συνεχίσει να υπάρχει’’.

 

Λέει επίσης, ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων, οι οποίοι εξακολουθούν να επικρατούν, μπορεί να εμποδίσουν τις γυναίκες να φροντίζουν για την υγεία τους. ‘’Είναι δύσκολο όταν μια γυναίκα δουλεύει σε δύο θέσεις εργασίας για να φροντίζει την οικογένεια της, να φροντίζει συγχρόνως και την υγεία της”.

Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει ‘’Οι γυναίκες συχνά παραμελούν την φροντίδα της υγείας τους και την αφήνουν στην τελευταία θέση ανάμεσα από τα άλλα μέλη της οικογένειας τους. Πρέπει να διδάξουμε τις γυναίκες να αλλάξουν τη στάση τους για την υγεία και να φροντίσουν τον εαυτό τους’’.

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης

Γενικός χειρουργός MD FACS

www.tsirigotakis.gr  [email protected]