Σταύρος Τσιριγωτάκης: Έχω ένα λίπωμα που δεν με ενοχλεί, να το αφαιρέσω?

Σταύρος Τσιριγωτάκης: Έχω ένα λίπωμα που δεν με ενοχλεί, να το αφαιρέσω?

O Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, απαντάει σε ερωτήσεις για τα λιπώματα.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να τα αφαιρείτε:

Τα λιπώματα, συνήθως δεν είναι παρά ακίνδυνα εξογκώµατα κάτω από το δέρµα µας. Κάποιες φορές όµως απαιτούν την προσοχή µας.

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που µπορούν να εµφανιστούν σε διάφορα µέρη του σώµατος σας και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρµα µας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσµα του ταχέως πολλαπλασιασµού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Το λίπωμα αποτελεί συχνότατο καλοήθη όγκο του λιπώδους συνδετικού ιστού με κάψα ή διάχυτο, μονό ή πολυλοβιακό. Συνήθως εμφανίζεται στην πίσω επιφάνεια του κορμού σας, αλλά μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος.

Πότε πρέπει να αφαιρέσω το λίπωμα που έχω;

Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία σας. Έτσι, όταν είναι πολύ µικρά και δεν σας ενοχλούν, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν.

Ωστόσο συστήνω να αφαιρούνται όταν το µέγεθός τους είναι αρκετά µεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να σας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωµα στην πλάτη µπορεί να σας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή µπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγµα ένα λιποσάρκωµα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επέμβαση:

Η θεραπεία του είναι αποκλειστικά χειρουργική, υπό τοπική, σχεδόν πάντα, αναισθησία.  Αυτή τη επέμβαση την διενεργώ με τομή πάντοτε κατά πολύ μικρότερη της διαμέτρου του λιπώματος και η ουλή της τομής μετά από λίγο χρονικό διάστημα δύσκολα διακρίνεται. Δεν χρειάζεται να παραμείνετε στην κλινική μετά το τέλος της επέμβασης, εξέρχεστε λίγο μετά την μικροεπέμβαση και επιστρέφετε άμεσα και πλήρως σε όλες σας τις δραστηριότητες.

Πρόκειται για ένα ευμέγεθες λίπωμα διαμέτρου περίπου 15cm,το οποίο το αφαιρέσαμε,υπό τοπική αναισθησία(η ασθενής ήταν πολύ συνεργάσιμη,διαφορετικά θα έπρεπε να χορηγηθεί κάποιου είδους αναισθησία,συνήθως (‘’μέθη’’) μέσω μίας τομής περίπου 5-6cm,η οποία σήμερα δύσκολα διακρίνεται.

Πρέπει να ξέρετε ότι:

Οτιδήποτε ύποπτο παρατηρείτε στο σώµα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.

Μην… ‘’βαφτίζετε’’ λίπωµα κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόµιζαν ότι είχαν λίπωµα και ανέβαλλαν την αντιµετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγµα, ότι ήταν µια βλάβη η οποία έπρεπε από καιρό να έχει αφαιρεθεί και ότι αν είχε αφαιρεθεί  τότε που εμφανίσθηκε δεν θα ήταν τώρα απαραίτητο να υποβληθούν σε συμπληρωματικές θεραπείες οι οποίες τους ταλαιπωρούν και σωματικά και ψυχολογικά,αλλά και οικονομικά.

Επηρεάζουν και την ψυχολογία

Τα λιπώµατα µπορεί να µην απειλούν συνήθως τη σωµατική σας υγεία, υπάρχει όµως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εµφανή σηµεία, αφού τότε µπορεί να σας εµποδίζουν να νιώσετε καλά µε την εικόνα σας.

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι µπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόµα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.

Σταύρος Τσιριγωτάκης MD, F.A.C.S., γενικός χειρουργός.

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας.

Μέλος του  American College Of Surgeons

www.tsirigotakis.com