Κύστη κόκκυγα – τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών – μπάνιο την επόμενη ημέρα

Η μαστογραφία είναι βασική εξέταση στον έλεγχο του μαστού

Κύστη κόκκυγα – τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών – μπάνιο την επόμενη ημέρα

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο αποτελεί ένα επίκαιρο θέμα υγείας αλλά έχει περιγραφεί εδώ και 2 περίπου αιώνες από τον Herbert Mayo. Ονομάσθηκε ακόμα και “νόσος των Jeep” επειδή κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί αμερικανοί στρατιώτες, ιδιαίτερα οδηγοί, που οδηγούσαν αρκετές ώρες σε δύσβατες  περιοχές νοσηλεύθηκαν εξαιτίας αυτής της πάθησης.

Είναι η συνηθέστερη πάθηση της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδόριου ιστού, η οποία δημιουργείται είτε από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα είτε από την αναδίπλωση του εξωδέρματος μέσα στο φυσιολογικό δέρμα της μεσογλουτιαίας σχισμής. Πολλές φορές βλέπουμε το ιεροκοκκυγικό  εντύπωμα ή βόθριο στο πάνω μέρος της μεσογλουτιαίας σχισμής, που φαίνεται σαν μια μικρή τρύπα η οποία στην ουσία είναι η αναδίπλωση του δέρματος.Στην οξεία της φάση(όταν δηλαδή η κύστη κόκκυγα έχει φλεγμονή) παρουσιάζεται σαν απόστημα ενώ στην χρόνια φάση σαν συρίγγιο που το στόμιο στο δέρμα είναι στην μεσογλουτιαία σχισμή ή κοντά  σε αυτήν.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από μια μικρή “φουσκίτσα” έως μια μεγάλη επώδυνη μάζα, που συνήθως παράγει υγρά, διαυγή ή θολά,  με πρόσμιξη αίματος. Όταν υπάρχει φλεγμονή η περιοχή παρουσιάζει ερυθρότητα, είναι επώδυνη και ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό ή κακουχία.

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση της κύστης και των συνοδών συριγγίων. Όταν η κύστη κόκκυγα έχει διαπυηθεί και η φλεγμονή έχει μεγάλη έκταση συνήθως γίνεται διάνοιξη για να υποχωρήσει άμεσα ο πόνος και σε δεύτερο χρόνο αφαιρείται η κύστη. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί το μεγάλο εγχειρητικό τραύμα το οποίο θα ταλαιπωρήσει τον ασθενή μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Υπάρχουν 3 τύποι χειρουργικής επέμβασης 1) η κλειστή μέθοδος με ποσοστά υποτροπής από 10-30%, 2) η ημίκλειστη μέθοδος, και 3) η ανοικτή μέθοδος, με πιθανότητα υποτροπής 3%. Σε όλες τις μεθόδους αφαιρείται η κύστη -με τη χρήση ειδικευμένου εξοπλισμού- καθώς και τα συρίγγια, αφού προηγουμένως αυτά έχουν χαρτογραφηθεί με συριγγογραφία για να υπάρχει η βεβαιότητα αφαίρεσης ολόκληρου του συριγγίου.

Όσον αφορά το κλείσιμο (κλειστή ή ημίκλειστη μέθοδος) του τραύματος ή όχι (ανοιχτή μέθοδος), η ανοικτή κρίνεται καλύτερη, εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής υποτροπής, υπό την προϋπόθεση της τακτικής παρακολούθησης του τραύματος και την εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών μας από τον ασθενή. Ο χειρουργημένος ασθενής πρέπει να προσέρχεται για αλλαγές του τραύματος τις πρώτες 10-15 μέρες, οι  οποίες γίνονται από τον ίδιο τον χειρουργό. Χωρίς να φείδονται  κόπου, ο κος Τσιριγωτάκης αλλά και οι συνεργάτες του,κάνουν τις αλλαγές τραύματος και  αργίες ή Σαββατοκύριακα,όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους ασθενείς,ποτέ δεν προτρέπουν τον ασθενή να απευθυνθεί στον γιατρό του ταμείου του για να αποφύγουν την οι ίδιοι την διαδικασία των αλλαγών.

Το τελευταίο διάστημα η ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης κόκκυγα με την χρήση laser,βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών,υποστηρίζει ο κος Τσιριγωτάκης.Το laser αυτό είναι νέας γενιάς και δεν έχει σχέση με τα παλαιότερα laser,μέσω των οποίων “κόβαμε”τους ιστούς.Το laser FiLaC καταστρέφει την κύστη,μέσω φωτοπηξίας, αλλα και  όλα τα συρίγγια που υπάρχουν και τα θεραπεύει μέσω εξάχνωσης.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ασύγκριτα

-δεν υπάρχει πόνος

-δεν υπάρχει τραυματική κοιλότητα

-ο ασθενής μπορεί να καθήσει λίγο μετά την επέμβαση

-εξέρχεται απο την κλινική λίγο μετά την επέμβαση

-απο την επομένη επανέρχεται πληρως σε όλες τις δραστηριότητες του

-πολύ γρήγορα κάνει μπάνιο σπίτι του με αφρόλουτρο αλλά και στη θάλασσα(μέσα σε 4-5 ημέρες)

-η μόνη ενόχληση που μπορεί να νοιώθει ειναι ενα αίσθημα βάρους στην περιοχή της επέμβασης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ   ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η πρώτη ειναι να επιλεγεί ο ασθενής απο τον χειρουργό  Σταύρο Τσιριγωτάκη και να ειναι κατάλληλος για τη θεραπεία με το laser FiLaC και η δεύτερη προυπόθεση ειναι ο χειρουργός εξειδικευμένος και εξοικειωμένος με τη χρήση της νέας τεχνολογίας laser.Ο κος Τσιριγωτάκης είναι απο τους πρώτους χειρουργούς που εξειδικεύτηκε στην χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας laser.

Eίναι σημαντικό το γεγονός ότι ο ασθενής κάνει πολύ σύντομα μπάνιο,ακόμη και στη θάλασσα,όπως επισημαίνει ο κος Τσιριγωτάκης και δεν εμποδίζεται καθόλου στο να συνεχίσει όλες του τις δραστηριότητες από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση.

www.tsirigotakis.gr

[email protected]

6986989220