Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τις κύστεις του θυρεογλωσσικού πόρου.

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τις κύστεις του θυρεογλωσσικού πόρου.

ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι μια κύστη με υγρό στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από το ‘’μήλο του Αδάμ’’ και μερικές φορές από κάτω.

Είναι κύστεις που μερικές φορές απομένουν μετά από την ανάπτυξη του θυρεοειδούς αδένα.

Αυτές οι κύστεις υπάρχουν κατά τη γέννηση και συχνά εμφανίζονται σε παιδιά.

Σχετικά με τις κύστεις:

 • Η κύστη είναι συνήθως μια ανώδυνη, μαλακή, στρογγυλή μάζα στο μπροστινό μέρος του λαιμού.
 • Μετακινείται συνήθως όταν το άτομο καταπίνει ή βγάζει τη γλώσσα έξω.
 • Η χειρουργική αφαίρεση των κύστεων βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής που μπορεί να συμβεί.
 • Παρατηρούνται συχνά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Πώς σχηματίζονται

Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πίσω μέρος της γλώσσας.

Στη συνέχεια μεταναστεύει στο λαιμό, περνώντας μέσα από το υοειδές οστό.

Το υοειδές οστό βρίσκεται στη ρίζα της γλώσσας μπροστά στο λαιμό.

Καθώς ο θυρεοειδής αδένας κατεβαίνει, σχηματίζει ένα μικρό κανάλι που ονομάζεται θυρεογλωσσικός πόρος.

Αυτός ο αγωγός εξαφανίζεται συνήθως όταν ο θυρεοειδής αδένας φθάσει στην τελική του θέση στον λαιμό. Μερικές φορές μέρος του πόρου παραμένει και αφήνει μια κύστη. Αυτή διογκώνεταια όταν μαζεύεται υγρό μέσα σε αυτή.

Συμπτώματα

Εκτός από την παρουσία της, μερικές φορές βλέννη μπορεί να διαρρεύσει από ένα μικρό άνοιγμα στο δέρμα (συρίγγιο). Εάν η κύστη μολυνθεί, μπορεί να γίνει κόκκινη και να φουσκώσει.

Μερικοί άνθρωποι με κύστη θυρεογλωσσικού πόρου μπορεί να δυσκολεύονται να καταπιούν ή να αναπνέουν. Μερικές φορές οι άνθρωποι που έχουν θυρεογλωσσικές κύστεις μπορούν να παρουσιάσουν επαναλαμβανόμενη λοίμωξη, υπερβολική διόγκωση ή και να έχουν συμπτώματα πίεσης.

Συμπερασματικά, η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Οι κύστεις του θυρεογλωσσικού πόρου μπορεί να περάσουν απαρατήρητες μέχρι να παρουσιάσουν φλεγμονή.

Διάγνωση

Μια κύστη θυρεογλωσσικού πόρου εμφανίζεται συχνά μετά από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, διότι αυτό την αναγκάζει να μεγαλώσει και να γίνει επώδυνη.

Τα συμπτώματα των κύστεων του θυρεογλωσσικού πόρου μπορούν να αποδοθούν σε άλλες ιατρικές παθήσεις και είναι απαραίτητη μια λεπτομερής εξέταση. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • εξέταση αίματος
 • υπερηχογράφημα
 • σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς
 • παρακέντηση και αναρρόφηση με λεπτή βελόνα FNA

Μόλις διαγνωστεί κύστη θυρεογλωσσικού πόρου, ο γιατρός πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή σε εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.

Θεραπεία

Εμείς οι χειρουργοί θυρεοειδή και παραθυρεοειδών αδένων αφαιρούμε συνήθως  τις κύστεις του θυρεοεγλωσσικού πόρου, για να ανακουφίσουμε τον ασθενή. Η χειρουργική αφαίρεση επιτρέπει και την ολοκληρωμένη αλλά και πλήρη διάγνωση (ιστολογική εξέταση). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει καρκίνος.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η συνήθης επιλογή θεραπείας. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό. Η επέμβαση όταν διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης της κύστης. Μια κύστη θυρεογλωσσικού πόρου έχει πιθανότητα επανεμφάνισης μετά από την επέμβαση, αυτό συμβαίνει εάν δεν αφαιρεθεί ολόκληρη και ένα μέρος της παραμείνει στον ασθενή. Η τομή που κάνουμε είναι πού μικρή, συνήθως και αόρατη μετά από λίγο διάστημα.

Αντιβιοτικά

Η θεραπεία μιας κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με φλεγμονή αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, ακόμη και αν έχει προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση. Η μόλυνση πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να κάνει την αφαίρεση της κύστης πιο δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εγχείρησης

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης κάνουμε μια πολύ μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού, πάνω από το φούσκωμα (κύστη). Στη συνέχεια αφαιρούμε την κύστη και τον θυρεογλωσσικό πόρο (σωληνάκι) μέχρι τη ρίζα του, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του υοειδούς οστού.

Η επέμβαση συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία. Ότι αφαιρούμε αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Μετά τη διενέργεια της επέμβασης ο ασθενής, συνήθως, δεν χρειάζεται να παραμείνει νοσηλευόμενος στην κλινική και μπορεί να αποχωρήσει μετά από μερικές ώρες. Συνήθως δεν υπάρχει πόνος και αυτός είναι ο λόγοας για τον οποίο δεν χορηγούμε παυσίπονα, συνήθως, η δυσφορία που μπορεί να αισθάνεται ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι ελάχιστη, αλλά βέβαια ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Οι χειρουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Όλες οι επεμβάσεις έχουν πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους χειρουργούς, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όσο πιο εξειδικευμένος είναι ο χειρουργός τόσο πιο σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές. Εμείς τις αναφέρουμε επειδή πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα. Σε εμάς αυτό που έχει εμφανιστεί και μάλιστα σπάνια, είναι η ανάπτυξη χηλοειδούς, αλλά αυτό οφείλεται στην ποιότητα δέρματος του ασθενή. Αναφέρουμε τις επιπλοκές εκείνες που περιγράφονται στη βιβλιογραφία γενικά και αυτές μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Αιμορραγία: Ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι συνήθως ελάχιστος. Τα αντιπηκτικά που λαμβάνονται για άλλες παθήσεις μπορούν να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο και για αυτό απαιτείται ένας πλήρης έλεγχος  πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Συρίγγιο: Μερικές φορές αν παραμείνει μέρος της κύστης, υγρό μπορεί να βγαίνει από την περιοχή της επέμβασης μέσω ενός στομίου στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται συρίγγιο και θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.
 • Λοίμωξη: Εάν η πληγή διατηρείται καθαρή, ο κίνδυνος φλεγμονής είναι ελάχιστος. Η φλεγμονή, αν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, απόφραξη των αεραγωγών και προβλήματα στην κατάποση.
 • Ουλές: Θα υπάρχει χειρουργική ουλή στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή. Συνήθως η ουλή είναι τόσο μικρή που μετά από κάποιο διάστημα, διακρίνεται με δυσκολία.
 • Κάκωση νεύρου: Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος κάκωσης του νεύρου που συνδέεται με την κίνηση της γλώσσας.
 • Υπερθυρεοειδισμός: Εάν η κύστη περιέχει λειτουργικό ιστό θυρεοειδούς, τότε υπάρχει μικρός κίνδυνος να παραχθεί λιγότερη θυρεοειδική ορμόνη μετά την απομάκρυνσή της.

Μην ξεχνάτε!

Είναι καλύτερο να ξεκουραστείτε 2-3 ημέρες μετά από την επέμβαση. Μην ταξιδέψετε με αεροπλάνο για 10 περίπου ημέρες μετά την επέμβαση. Εάν χρησιμοποιούνται μη απορροφήσιμα  ράμματα, τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από μια εβδομάδα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί να επανεξεταστείτε , οπότε θα προγραμματιστεί επανεξέταση. Εν τω μεταξύ, επικοινωνείστε νωρίτερα με το γιατρό σας εάν εμφανιστεί πυρετός, πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ,

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων

Τακτικό μέλος της Βρεττανικής Εταιρείας Χειρουργών Θυρεοειδούς

Τακτικό μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών

www.tsirigotakis.gr

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/

[email protected]