Υπάρχει πρόβλημα αν πίνω καφέ το πρωί και παράλληλα παίρνω φάρμακο για το θυρεοειδή μου?
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του θυροειδή σας.
Όπως πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα φλυτζάνι καφέ, έναν ελληνικό καφέ ή ένα καπουτσίνο ή ένα εσπρέσο. Αλλά αν είσαστε ένα άτομο ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από το θυρεοειδή τους… Μπορείτε να πάρετε αυτά τα φάρμακα για την υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών σας, για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού σας μαζί με καφέ ή πρωϊνό;
Εάν ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να παίρνετε τα χάπια σας καθημερινά το πρωί. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, αν παίρνετε τα φάρμακα για το θυρεοειδή μαζί με τον πρωινό σας καφέ.
Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη δισκίων λεβοθυροξίνης ταυτόχρονα (ή λίγο αργότερα) μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση του φαρμάκου για τον θυρεοειδή σας, από το έντερο. Αν η απορρόφηση είναι χαμηλώτερη, τότε το φάρμακο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι για τους ασθενείς που παίρνουν δισκία λεβοθυροξίνης, η απορρόφηση επηρεάζεται από την κατανάλωση καφέ για μια ώρα από τη λήψη θυρεοειδικών φαρμάκων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας συνιστώ να περιμένετε τουλάχιστον 60 λεπτά από τη λήψη της λεβοθυροξίνης και μετά να πιείτε τον καφέ σας.
Υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από το να περιμένετε;
Υπάρχει μια μορφή λεβοθυροξίνης, που είναι σε μια κάψουλα ζελέ, το οποίο μπορεί να παρακάμψει τις επιδράσεις του καφέ. Αυτό σχεδιάστηκε κυρίως για άτομα με πεπτικά, ή αλλεργικά προβλήματα και φαίνεται να επιτρέπει στους ασθενείς να παίρνουν τη λεβοθυροξίνη τους ταυτόχρονα με τον καφέ, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απορρόφηση του.
Τι σημαίνει αυτό για σένα;
Οι συστάσεις είναι σαφείς: Το ιδανικό είναι να παίρνετε τη λεβοθυροξίνη σας μία φορά την ημέρα με άδειο στομάχι με νερό, μία ώρα πριν πιείτε καφέ ή φάτε το πρωινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές και το φαγητό ενδέχεται να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του φαρμάκου.
Αν πρέπει να πάρετε το καφέ σας και τη λεβοθυροξίνη σας το πρωί και δεν μπορείτε να περιμένετε, τότε μπορεί να θέλετε να ζητήσετε από το γιατρό σας, να σας αλλάξει τη μορφή του φαρμάκου.
Είναι λάθος να αλλάζετε μόνοι σας την μορφή του φαρμάκου.
Μπορεί να σας ενοχλεί η διαδικασία για τη σωστή λήψη του φαρμάκου του θυρεοειδούς, αλλά τώρα υπάρχει και μια εναλλακτική λύση.
Τέλος, εκτός από τα τρόφιμα και τον καφέ, αξίζει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να ενημερώνετε αναλυτικά, τον γιατρό σας, αν λαμβάνετε κι άλλα φάρμακα για άλλες παθήσεις. Υπάρχει η πιθανότητα, αυτά να αλληλεπιδρούν αρνητικά στον οργανισμό σας.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, χειρουργός θυρεοειδούς
Τακτικό μέλοςτης Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων
Τακτικό μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών
6986989220