Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (προάγει την έκφραση ενός γονιδίου-BRAF-,με αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου στο μαστό)

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, και συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Τώρα, μια νέα μελέτη παρέχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ, τα οιστρογόνα και ένα γονίδιο(BRAF), που προκαλούν καρκίνο στο μαστό.

Η έρευνα, έγινε με επικεφαλής τον  βιολόγο νεοπλασιών  Chin-Yo Lin από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας και δημοσιεύεται στο PLoS ONE.

Η  κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας  παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, και όπως εκτιμάται, τονίζει ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, το 50% των γυναικών με καρκίνο του μαστού καταναλώνουν τουλάχιστον κάποια ποσότητα αλκοόλ.

Αναλυτικότερα, έχει ανακαλυφθεί  ότι το αλκοόλ προάγει την έκφραση ενός γονιδίου που προκαλεί τον καρκίνο, το οποίο  ονομάζεται BRAF – ακόμη και εν απουσία των οιστρογόνων – και μιμείται και ενισχύει την  επίδραση των οιστρογόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης λέει

“Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στο  μαστό. Η έρευνά μας δείχνει ότι το αλκοόλ ενισχύει τη δράση των οιστρογόνων,κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και μειώνει την επίδραση του φαρμάκου  ταμοξιφένη στο να μπλοκάρει  τα οιστρογόνα μέσω της αύξησης των επιπέδων του γονιδίου που προκαλεί καρκίνο,το οποίο  ονομάζεται BRAF. ”

Οι ερευνητές ελπίζουν τα ευρήματά τους να  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη  του καρκίνου, αλλά τα αποτελέσματα,όπως υποστηρίζει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, είναι επίσης σημαντικά  για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση,όπου το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ορμονών που λαμβάνουν οι γυναίκες για να ανακουφιστούν από  τα συμπτώματα τους.

Συνοψίζοντας ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης λέει ότι ΄΄αυτή η μελέτη αλλά και παρόμοιες με αυτήν στο  μέλλον  θα παρέχουν σημαντικές  πληροφορίες και σοβαρά κίνητρα για την προώθηση υγιεινών επιλογών συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, για να μειωθούν  τα περιστατικά με καρκίνο του μαστού αλλά και οι θάνατοι  από αυτό το ‘’φονιά’’ του γυναικείου πληθυσμού,μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Γενικός χειρουργός, Μαστολόγος

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας(Ε.Ε.Μ.)

Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας(Senologic International Society S.I.S.)