Είναι επικίνδυνο να αγνοήσεις την κήλη σου;

Είναι επικίνδυνο να αγνοήσεις την κήλη σου;

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ;

Η αξία της εξειδίκευσης

Με επίκεντρο την διαδικασία που απαιτείται για την αποκατάσταση κήλης, είμαστε σε θέση να αυξάνουμε συνεχώς την τεχνογνωσία μας στον τομέα αυτό και να βελτιώνουμε τις τεχνικές μας που βασίζονται σε μια μεγάλη και εξαιρετικά εστιασμένη εμπειρία. Με το να προστίθενται στην εμπειρία μας πολλά περιστατικά κάθε χρόνο, μας δίνεται η δυνατότητα  να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή μεταχείριση σε όλες τις περιπτώσεις κήλης.

Το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας έχει δηλώσει:

“Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι η έκβαση της επιτυχίας σε μια επέμβαση για κήλη, εξαρτάται από την εφαρμογή ενός προτύπου -άριστη τεχνική από  καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο χειρουργό. “

Τι γίνεται με τις περίπλοκες υποθέσεις;

Το επίπεδο της εμπειρίας μας είναι τέτοιο που συχνά ασθενείς για αποκατάσταση της κήλης τους που έχουν απορριφθεί αλλού, έρχονται σε εμάς. Έτσι αναπόφευκτα ο μεγάλος αριθμός όλων των τύπων των πολύπλοκων υποθέσεων που έχουμε αντιμετωπίσει, κάνει την εμπειρία μας ανεκτίμητη και είναι κάτι που περνάει σε όλους τους ασθενείς μας, όσο απλή ή σύνθετη μπορεί να είναι η κήλη τους.

1 Είναι επικίνδυνο να αγνοήσεις την κήλη σου;

Οι περισσότερες κήλες, αν δεν αντιμετωπιστούν, αυτό που κάνουν είναι να μεγαλώνουν. Ωστόσο, η κήλη μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη, συχνά χωρίς προειδοποίηση και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να συμβεί περίσφιγξη, η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση σαν έκτακτο και επείγον περιστατικό με συνέπειες που θα μπορούσαν να είναι δυσάρεστες.

2 Τι σημαίνει περίσφιγξη κήλης;

Εάν το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα (κηλικό στόμιο) κλείσει ή καλύτερα αν για κάποιο λόγο γίνει πιο στενό ενώ κάποιο τμήμα του εντέρου (για παράδειγμα) είναι μέσα στο άνοιγμα και εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό, τότε συμβαίνει η περίσφιγξη ή ο στραγγαλισμός.  Τότε διακόπτεται η παροχή αίματος στο έντερο, κάτι το οποίο κάνει την κατάσταση πολύ δυσάρεστη. Η κήλη γίνεται συνήθως εξαιρετικά επώδυνη και είναι μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση, μια κατάσταση  έκτακτης ανάγκης. Απαιτείται χειρουργείο μέσα σε λίγες ώρες και μετάβαση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Αν έχετε πόνο στην περιοχή της κήλης, ακόμη κι αν είναι ιδιαίτερα μικρός, δεν θα πρέπει να περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί. Θα πρέπει να την θεραπεύσετε το ταχύτερο δυνατόν.

3 Οι φίλοι μου λένε ότι και στο κοντινό μου νοσοκομείο κάνουν αυτές τις επεμβάσεις, γιατί πρέπει να έρθω σε σας;

Δεν είναι πολλοί  αυτοί που πραγματικά είναι εξειδικευμένοι με όλες τις μορφές των κηλών, παρά το γεγονός η επέμβαση της κήλης είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις. Αν το νοσοκομείο που θα απευθυνθείτε κάνει πραγματικά την ίδια επέμβαση με έναν ειδικό και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό που έχει εξειδικευτεί στις επεμβάσεις για κάθε μορφής κήλη και έχει εξ’ ίσου καλά αποτελέσματα, μπορείτε άφοβα να χειρουργηθείτε εκεί, διαφορετικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις με κήλη ίδιες, δυστυχώς, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα μετά από τη χειρουργική επέμβαση είναι τα ίδια παντού. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να επιλέξετε με σύνεση το που και το ποιος θα σας χειρουργήσει.

4 Πώς μπορώ να ξέρω εάν η χειρουργική επέμβαση κήλης που διενεργείται στο κοντινό μου νοσοκομείο είναι η ίδια με αυτή που κάνετε εσείς;

Ο ευκολότερος τρόπος για να συγκρίνετε είναι να ξεκινήσετε με αυτές τις απλές ερωτήσεις. Για παράδειγμα:

  • Ποιος θα είναι ο χειρουργός σας;
  • Γίνεται η επέμβαση και με τοπικήαναισθησία;
  • Αρκεί μια μέρα για να γίνει η εισαγωγή, ο προεγχειρητικός έλεγχος, η επέμβαση και την επομένη να πάρω εξιτήριο;
  • Μετά από ποιό χρονικό διάστημα θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και τις συνήθεις δραστηριότητες σας;
  • Ποια θα είναι η διαδικασία για να σας δει ο χειρουργός σας για αλλαγή του τραύματος ή για να σας αφαιρέσει τα ράμματα;
  • Αν χρειαστείτε κάτι μετά από 2-3 ημέρες και είναι αργία, σε ποιόν θα απευθυνθείτε, στον χειρουργό σας ή σε κάποιον εφημερεύοντα ειδικευόμενο;
  • Ποιος είναι ο κίνδυνος υποτροπής;

5 Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα όταν αντιμετωπίζεστε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο κήλης;

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται καλύτερα όταν διενεργούνται από εξειδικευμένους και αυτό ισχύει για όλες τις επεμβάσεις και για όλες τις εργασίες, σε όλους τους τομείς της ζωής παγκοσμίως. Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων αναγνωρίζει πλέον τη σημασία της εξειδίκευσης στην κήλη, όχι μόνο από τον χειρουργό, αλλά και από την υπόλοιπη ομάδα καθώς και από τη  μονάδα όπου πραγματοποιείται η επέμβαση.

Τα δικά μας αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί, λόγω της εμπειρίας μας μετά από τόσες πολλές περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ξεκινήσαμε με εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά κάνοντας τόσες πολλές επεμβάσεις κάθε χρόνο, ακόμη και εμείς έχουμε βελτιωθεί κατά πολύ.

6 Ο οικογενειακός γιατρός λέει: ” Αν δεν σε  ενοχλεί, άφησε το και θα δούμε τι θα κάνουμε.” Είναι αυτή πραγματικά μια καλή συμβουλή;

Δεν επιδιώκουμε να έρθουμε σε αντίθεση με οποιοδήποτε γιατρό, αλλά είμαστε πεπεισμένοι και σίγουροι ότι αυτή είναι μια κακή συμβουλή.

Σαν ειδικοί για την κήλη, γνωρίζουμε ότι οι κήλες τείνουν να μεγαλώνουν κάθε μέρα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, επίσης εσείς οι ασθενείς διατρέχετε τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών θέτοντας τον εαυτό σας υποψήφιο για μια μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.

Η μόνη συμβουλή που θα πρέπει να δίνεται μόλις μια κήλη διαγνωστεί είναι να θεραπευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πολλές από τις κήλες που χειρουργούνται επειγόντως, αμελήθηκαν και δεν θεραπεύτηκαν λόγω μιας καλοπροαίρετης συμβουλής από τον οικογενειακό γιατρό.

Εκτός από τον κίνδυνο του στραγγαλισμού , οι κήλες με την πάροδο του χρόνου παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αυτή η κήλη (βλέπε φωτογραφία) ξεκίνησε ως ένα μικρό εξόγκωμα στον ομφαλό. Δεν τον ενοχλούσε και αυτός αποφάσισε να δεχθεί την κοινή αλλά εσφαλμένη πεποίθηση ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Φυσικά όμως έγινε μεγαλύτερη και αυτός ο ασθενής εξακολουθούσε να αναβάλλει την αντιμετώπισή της, μέχρις ότου έφτασε σε αυτό το στάδιο, το οποίο πραγματικά δεν είναι καθόλου φυσιολογικό και δυστυχώς δεν θεραπεύεται με μια συνηθισμένη επέμβαση. Δυστυχώς βλέπουμε περιπτώσεις σαν αυτή συνέχεια.

Αυτό είναι μια καλή απόδειξη γιατί επιμένουμε ότι η μόνη συμβουλή που θα πρέπει να δίνεται μόλις διαγνωστεί μια κήλη είναι να θεραπευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

7 Είμαι έγκυος. Θα πρέπει να χειρουργηθώ για την κήλη μου πριν γεννηθεί το μωρό;

Μάλλον όχι, αλλά πρέπει να εξεταστείτε και να λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες.

8 Δεν έχω εξόγκωμα και ο γιατρός μου είπε ‘’δεν ξέρω αν αυτό είναι κήλη ή όχι’’. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος;

Η διόγκωση είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της κήλη, αλλά δεν έχουν εξογκώματα όλες οι κήλες … και ο πόνος στη βουβωνική χώρα δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει κήλη.

Για να μάθετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα, σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, αν υπάρχει κήλη θα πρέπει να εξεταστείτε από έναν ειδικό χειρουργό για κήλη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τις κήλες κάντε κλικ στο σύνδεσμο  www.tsirigotakis.gr

9 Χειρούργησα την κήλη μου κάπου αλλού. Μετά από πόσο καιρό μπορώ να κάνω τα πάντα;

Υπάρχουν διάφοροι χειρουργοί και με διαφορετική εμπειρία ο καθένας, καθώς επίσης και διάφορες τεχνικές. Αν και οι ασθενείς μου είναι σε θέση να κάνουν ό, τι θέλουν  το συντομότερο δυνατόναλλού μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μήνες για να επανέλθουν σε όλες τους τις δραστηριότητες κανονικά. Επομένως δεν μπορώ να σας πω πότε να κάνετε τα πάντα, μόνο ο χειρουργός  που σας έκανε την επέμβαση μπορεί να σας το πει.

10 Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης – είναι κήλη αυτό που έχω;

Αν δεν είστε γιατρός, μην προσπαθήσετε να κάνετε αυτοδιάγνωση. Οι λόγοι είναι πολλοί, υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα (λίγα, κανένα ή συνδυασμός) που μπορεί να έχετε και μπορεί να διερευνηθούν. Ωστόσο, αυτό που έχετε μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και με τη σκέψη (ίσως λανθασμένα) ότι μπορείτε να το βαφτίσετε ως κήλη, μπορεί να βάλετε τον εαυτό σας σε μεγάλο κίνδυνο, αν το αφήσετε χωρίς θεραπεία.

Εάν έχετε συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε δείτε ένα γιατρό που θα μπορέσει να διαγνώσει το πρόβλημα σωστά. Εμείς δεν προτείνουμε οποιαδήποτε άλλη λύση ως λογική.

11 Άκουσα ότι λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη διαθέσιμη τεχνική. Συμφωνείς?

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιπροσωπεύει μία μεγάλη πρόοδο σε πολλούς τομείς της χειρουργικής επέμβασης, όπως είναι οι επεμβάσεις για όργανα της κοιλιάς, πέτρες στη χολή, κλπ

Για την κήλη όμως, διαπιστώνουμε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά, ή καλύτερα, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τους κινδύνους της λαπαροσκοπικής  χειρουργικής επέμβασης (εκτός από ορισμένες ειδικές περιπτώσεις).

Η προτιμώμενη τεχνική μας δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, ενώ η λαπαροσκοπική επέμβαση γίνεται μόνο με γενική αναισθησία.

Τονίζουμε ότι οι διαφορετικές ιδέες και τεχνικές από τους χειρουργούς είναι υγιείς και με η εφαρμογή τους οδηγεί σε εξελίξεις και βελτιώσεις. Αν και υπάρχουν ορισμένοι υποστηρικτές της λαπαροσκοπικής αποκατάσταση της κήλης, εμείς εφαρμόζουμε την τεχνική ‘’χωρίς τάση’’, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε τεχνική είναι γνωστή στη χειρουργική, αλλά τα συμπεράσματά μας βασίζονται στην πολύ σημαντική εμπειρία μας.

12 Μπορεί μια κήλη να επηρεάζει τη στύση;

Οι μεγάλες ή οι επώδυνες κήλες είναι γνωστό ότι προκαλούν τέτοια προβλήματα, η λειτουργία της στύσης πολύ εύκολα επηρεάζεται και κάποιος μπορεί να αποτρέπει τον πόνο που προκαλεί μια κήλη μέσω της μείωσης της στύσης.

Αυτή θα πρέπει να επανέλθει μόλις η υποκείμενη αιτία, δηλαδή η κήλη, αντιμετωπισθεί. Ωστόσο, εάν η κατάσταση αφήνεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιστροφή στην κανονική στυτική λειτουργία αργότερα, μπορεί να μην είναι τόσο απλή υπόθεση.

13 Είμαι μια κυρία στα ογδόντα μου. Ο γιατρός μου λέει πως είμαι πολύ γριά για χειρουργική επέμβαση κήλης, αλλά η κήλη μου είναι τόσο μεγάλη, που με κάνει να φαίνομαι έγκυος και είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένη σε σημείο που να μην βγαίνω από το σπίτι μου. Μπορεί να γίνει κάτι;

Σχεδόν με βεβαιότητα μπορώ να σας βοηθήσω! Μέχρι τα τελευταία χρόνια, η χειρουργική επέμβαση κήλης ήταν αρκετά επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, ή για ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας.

Οι επεμβάσεις που κάνουμε τώρα είναι απολύτως ασφαλείς και κατάλληλες για τους περισσότερους ασθενείς από εσάς και μπορείτε να απαλλαγείτε από τα προβλήματα της κήλης πολύ εύκολα.

Βλέπουμε και χειρουργούμε ασθενείς πολύ μεγαλύτερους από εσάς.

16 Δεν με ενοχλεί η κήλη που έχω, πρέπει να χειρουργηθώ;

Ναί! Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Οι κήλες (στην ενήλικη ζωή) δεν θεραπεύονται μόνες τους. Στην πραγματικότητα, συνήθως μόνο χειροτερεύουν. Κάθε μέρα που περνάει, η κήλη σας όλο και μεγαλώνει και οι ιστοί τους οποίους χρειαζόμαστε στην επέμβαση γίνονται όλο και χειρότερης ποιότητας. Το μόνο που συμβαίνει όταν αναβάλλετε τη θεραπεία είναι ότι υποφέρετε και έχετε το ρίσκο της επιπλοκής και στο τέλος πάλι θα χρειαστεί επέμβαση. Τα συμπτώματα  περιλαμβάνουν πόνο, την αύξηση σε μέγεθος της κήλης και στη χειρότερη περίπτωση τον στραγγαλισμό (μερικές φορές χωρίς προειδοποίηση).

Μόλις διαγνωστεί μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος πρέπει να θεραπευθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές.

17 Υπάρχει κάποιος τρόπος που να μπορώ να αποτρέψω την εμφάνιση κήλης;

Όχι . Είναι μια πάθηση, που δυστυχώς μπορεί να ταλαιπωρήσει τον καθένα. Περίπου ένας στους δέκα από εμάς θα εμφανίσει κήλη, ποσοστό το οποίο είναι πραγματικά μεγάλο.

18 Είχα χειρουργήσει τη κήλη μου και τώρα έχει ξαναγίνει (υποτροπή), δεν μπορεί να απαλλαγώ οριστικά από αυτή;

Παλαιότερα  (με τη χρήση προηγούμενων τεχνικών) πολλές χειρουργημένες κήλες υποτροπίαζαν και μπορεί να πήγαιναν ακόμα χειρότερα όταν πήγαιναν ξανά στο χειρουργείο. Το ποσοστό αποτυχίας είναι πιθανόν να διπλασιάζεται με κάθε νέα προσπάθεια.

Ευτυχώς τώρα έχουμε αποδεδειγμένα βελτιωμένες τεχνικές που είναι τόσο αξιόπιστες ακόμη και για κήλες που έχουν υποτροπιάσει. Οι κίνδυνοι υποτροπής είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του 1%.

19 Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της κήλης και των όρχεων;

Ναί. Αλλά μπορεί και να μην είναι αυτό που νομίζετε. Προγραμματίστε όμως μια συνάντηση για εξέταση.

20 Η κήλη είναι κληρονομική;

Η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, σαν μια ανατομική αδυναμία στην κατασκευή του ανθρώπινου σώματος και έτσι ορισμένοι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση κήλης.

21 Οι κήλες χειρουργούνται μόνο από εξειδικευμένους στην κήλη;

Οι περισσότερες κήλες σε όλο τον κόσμο χειρουργούνται από γενικούς χειρουργούς, αφού είναι μια από τις επεμβάσεις που μαθαίνουν στη διάρκεια της εκπαίδευσης τους. Η κήλη, παρά το ότι ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο δυστυχώς, δεν είναι μια πάθηση που να έχει προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον από τους χειρουργούς, ώστε να πεισθούν για να εξειδικευτούν. Η αργή ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών για την αντιμετώπιση της κήλης μπορεί να είναι μια αιτία. Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της κήλης χρειάζεται εξειδίκευση, αλλά και όλοι οι οργανισμοί διαρκώς ανακοινώνουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουν οι εξειδικευμένοι χειρουργοί.

22 Αν δεν έχω νοσοκομειακή ασφάλεια, ποιο είναι το κόστος;

Αυτό εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Θεραπεύουμε  κάθε είδους κήλης και αναλαμβάνουμε ασθενείς που είναι σε πολύ καλή γενική κατάσταση μέχρι και αρκετά ηλικιωμένους και πολλές φορές αδύναμους και με διάφορα παράλληλα προβλήματα υγείας. Μερικές από τις κήλες είναι πρωτοεμφανιζόμενες κήλες, άλλες είναι υποτροπές δηλαδή έχουν ξαναχειρουργηθεί μία ή και περισσότερες φορές και ούτω καθεξής. Συνήθως το συνολικό κόστος είναι εκπληκτικά προσιτό, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς την κάθε περίπτωση για να δώσουμε ακριβείς πληροφορίες. Δείτε την σελίδα της επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας και προγραμματίστε μια συνάντηση. Έτσι θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κήλη σας.

Σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι ένα κόστος εξαιρετικά ακριβό και μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εσάς το πόσο προσιτό είναι.

23 Σχεδιάζω να πάω για διακοπές στην …….. Η κήλη μου δεν με ενοχλεί τόσο, αλλά ανησυχώ μήπως συμβεί κάτι μακριά από το σπίτι. Τι πρέπει να κάνω?

Μην πηγαίνετε για διακοπές ή ταξίδια σε μέρη που αν χρειαστεί δεν θα έχετε πρόσβαση σε αξιόπιστη χειρουργική μονάδα, όταν ξέρετε ότι έχετε με μια κήλη . Είναι πιθανό να συμβεί περίσφιγξη και να χρειαστεί να χειρουργηθείτε επειγόντως. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσετε ότι αν χρειαστεί κάτι τέτοιο θα ισχύει η ασφάλεια σας, προσέξτε μην είσαστε στο εξωτερικό και βρεθείτε ανασφάλιστος, να ελέγξετε καλά τους όρους ασφάλισης του ταξιδιού σας.

24 Αν θέλω να σας δω, μπορείτε να με δείτε γρήγορα;

Σίγουρα. Ο ασθενής με κήλη που έχει ενοχλήσεις πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν και αυτό ισχύει για όλο το εικοσιτετράωρο και για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για να το εξασφαλίσουμε εξετάζουμε τους ασθενείς μας εκ περιτροπής όλοι οι χειρουργοί της ομάδας μου. Ανάλογα με το φόρτο εργασίας και την ανάγκη του ασθενή, μπορούμε να δούμε τους ασθενείς μέσα σε λίγες ώρες.  Για ραντεβού, καλέστε μας στο τηλέφωνο για τα επείγοντα. Δείτε την σελίδα Επικοινωνίας για ό, τι χρειάζεστε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

Τακτικό μέλος του Αμερικνικού Κολλεγίου Χειρουργών

www.tsirigotakis.gr

[email protected]

6986989220