Ποια φαγητά δυσκολεύουν την πέψη;
Υπάρχουν ορισμένα φαγητά που μπορεί να προκαλούν δυσπεπτικά ενοχλήματα. Αν τα γνωρίζετε μπορείτε να προφυλαχθείτε. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά από αυτά:
Τηγανητά φαγητά
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Οι πλούσιες σάλτσες, τα λιπαρά κομμάτια κρέας και τα κρεμώδη επιδόρπια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, επίσης.
Επιλέξτε ψητές τροφές και ελαφριές σάλτσες που διαθέτουν λαχανικά αντί για βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.
Εσπεριδοειδή
Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να προκαλούν προβλήματα στο στομάχι. Απόφυγε τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή εάν δεν νιώθεις καλά την κοιλιά σου.
Τεχνητή ζάχαρη
Η σορβιτόλη, είναι μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται στα “χωρίς ζάχαρη” προϊόντα, όπως οι τσίκλες και τα διαιτητικά γλυκά για διαβητικούς. Καταναλώνοντας πολλά από αυτά, μπορεί να παρουσιάστε κράμπες στην κοιλιά ή διάρροιες.
Μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών
Τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, είναι ωφέλιμα για την πέψη. Αλλά εάν αρχίσετε ξαφνικά, να τρώτε πολλά από αυτά, το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να έχει πρόβλημα προσαρμογής. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχετε πολλά αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά. Επομένως αυξήστε την ποσότητα των ινών που τρώτε σταδιακά.
Φασόλια
Περιέχουν ευεργετικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθούν τα σάκχαρα τους, τα οποία προκαλούν αέρια και μερικές φορές πόνο στην κοιλιά. Ο οργανισμός σας δεν έχει ένζυμα που να μπορούν να διασπάσουν αυτά τα σάκχαρα.
Δοκιμάστε αυτό για να απαλλαγείτε από μερικά από αυτά τα ενοχλητικά σάκχαρα: Βάλτε τα αποξηραμένα φασόλια για τουλάχιστον 4 ώρες στο νερό πριν να τα μαγειρέψετε.
Λάχανα και μπρόκολο
Τα λαχανικά, το μπρόκολο και ιδίως τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν τα ίδια δύσπεπτα σάκχαρα. Οι ίνες που περιέχουν τα κάνει να είναι δύσκολο να τα χωνέψετε. Θα είναι ευκολότερο να τα χωνέψετε εάν τα τρώτε μαγειρεμένα αντί να τα τρώτε ωμά.
Φρουκτόζη
Τα τρόφιμα που αντί για ζάχαρη έχουν φρουκτόζη – συμπεριλαμβανομένων της σόδας, της καραμέλας, του χυμού φρούτων και των γλυκών – είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να τα χωνέψουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, φούσκωμα και κράμπες στην κοιλιά.
Πικάντικα φαγητά
Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσπεψία ή καούρα μετά την κατανάλωσή τους, ειδικά όταν πρόκειται για ένα βαρύ γεύμα.
Μελέτες δείχνουν ότι το καυτό συστατικό των φαγητών αυτών, είναι το τσίλι, που ονομάζεται καψαϊκίνη και αυτό τις περισσότερες φορές είναι ο ένοχος.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Αν σας προκαλούν διάρροια, φούσκωμα και αέρια, ίσως να έχετε “δυσανεξία στη λακτόζη”. Καλό είναι να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD, FACS
Tακτικό Μέλος Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών